Royal Danish Cigars är en dansk cigarrtillverkare som har en 200-årig tradition vad det gäller cigarrer. För några veckor sedan fick jag möjlighet att för första gången prova ett par cigarrer från Royal Danish Cigars på ett trevligt event hos Mellgren’s Fine Tobacco. Jan Vistisen som äger företaget ledde cigarrprovningen och höll ett mycket intressant föredrag under tiden, dels om sitt företag och dess historia men även om cigarrer i stort. De cigarrer som provades var Queens #1 samt Royal Twister. Så småningom kommer recensioner på dessa cigarrer också. Royal Danish Cigars har idag en produktion på ca. 5 000 cigarrer i månaden och hög kvalitet i alla led är något som utmärker detta företag.

Den cigarr jag recenserar idag är en Royal Danish Cigars Havanna Blend Grand Danois och har som namnet säger en Havana blend. Den här blenden innehåller enbart tobak från Nicaragua och skapades för att fira Royal Danish Cigars 200-åriga cigarrhistoria.

Royal Danish Cigars Havana Blend Grand Danois

royal danish cigars grand danois

royal danish cigars grand danois 2[twocol_one]

Detaljer:

Format: Robusto Extra
Längd: 5
Ring: 54
Röktid: ca. 1 tim 20 min
Styrka: Medium
Smak: Medium
Pris: 70 DKK
[/twocol_one][twocol_one_last]

Tobak:

Ursprungsland: Nicaragua
Inlaga: Nicaragua
Omblad: Nicaragua
Täckblad: Nicaragua
[/twocol_one_last]
[divider_flat]

Innan jag tänder cigarren

Cigarren uppvisar ett fint ljust täckblad som har lite tunna vener. Cigarren känns välfylld utan att för den delen vara för hård, välkonstruerad helt enkelt. Fina gördlar och ett fint gult sidenband gör att cigarren ger ett lite exklusivt intryck. När jag luktar på den så luktar det lite stall på ytan men foten har en mer ren tobakslukt. Jag tillämpar sättet med att tända cigarren först och sedan klippa den. Jag tänder den genom att rosta foten sakta. När cigarren väl brinner fint och ordentligt så klipper jag den, blåser ur den och sedan tar jag ett par puffar.

Första tredjedelen

Det första jag lägger märke till är att cigarren har ett i det närmaste perfekt drag. Smakmässigt startar den mjukt med sötma ackompanjerat av toner av ört, en aning trä (kan ej säga vad), en aning mandel och något som jag uppfattar som jordighet. Det finns också något mer som jag inte kan placera. Styrkan tycker jag är medium. Cigarren avger mycket rök vilket jag gillar.  Nu känner jag att sötman avtar något och en svag ton, som jag tolkar det, av kaffe hittar fram. Jag upplever cigarren som rund och god i smakerna, det är inget som spretar. Den brinner fint och rakt med en fin ljusgrå, något melerad, aska. Här tycker jag mig känna smak av toffee samtidigt som smaken av ört blir något mindre. Den behagliga sötman finns kvar men styrkan har avtagit något.

royal danish cigars grand danois 3

Andra tredjedelen

Nu när jag kommit in på den andra tredjedelen så har smakerna avtagit något rent generellt tycker jag, dock så finns hintar av kaffe och ört kvar likväl som den mjuka sötman. Nu finns det också något nytt subtilt som jag inte riktigt kan placera samtidigt som styrkan avtagit något mer. Cigarren brinner fortfarande rakt och fint. Sötman har nu avtagit till viss del och jag anar en liten smak av tobak här. En lätt smak som jag skulle vilja häröra till något citrusaktigt tittar också fram.

Sista tredjedelen

Nu börjar jag närma mig finalen då jag kommit in på den sista tredjedelen. Fortfarande finns en svag sötma kvar och en aning smak av tobak samt något mer. Toner av ört tittar fram igen tillsammans med något fruktigt och styrkan ökar något. Här kommer jag av någon anledning att tänka på tuggummit Wrigleys Spearmint om någon minns det, eller det kanske rent av finns kvar, vad vet jag. Här hittar något nytt subtilt fram men jag kan inte säga vad, trevligt är det i alla fall. En svag aning av läder visar sig också, en aning sötma finns fortfarande kvar. Här i slutet kan jag även ana lite vitpeppar. Cigarren var så god att jag rökte den så långt jag kunde som ni kan se här nedanför. Jag använde en liten näbbtång på slutet för att inte bränna fingrarna. En svag men trevlig eftersmak hänger kvar i munnen en stund efter att jag avslutat cigarren.

royal danish cigars grand danois 4

Sammanfattning

Jag tycker att det här var en bra cigarr med mycket bra konstruktion och med en viss komplexitet. Styrkan vill jag sätta som medium och det gäller även kroppen/smaken. Jag upplever dock att den under andra tredjedelen tappar lite i smak jämfört med den första och sista tredjedelen. Den första tredjedelen var den del som var mest komplex och smakrik enligt mitt tycke där smakerna kompletterade varandra bra. Det var också den del jag upplever som den bästa. Hade cigarren hållit samma nivå hela vägen igenom skulle den fått en 4 i betyg av mig, men nu stannar den vid 3,5. Detta är dock en bra cigarr jag kan rekommendera både till en cigarraficionado likväl som till en nybörjare. Priset på cigarren 70 DKK är också tilltalande tycker jag. Det finns en del namnkunniga cigarrer som är dyrare men som är sämre än den här. Royal Danish Cigars kommer snart att finnas (om inte redan) tillgängliga i Sverige då Mellgren’s Fine Tobacco nu är officiell distributör i Sverige för märket.

Royal Danish Cigars Havanna Blend Grand Danois

Mitt betyg: 

3.5 / 5 stars      

Lämna ett svar

Fyll i svaret på talet: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.