Nu är det dags att recensera en kubansk cigarr. Cigarren jag har valt att recensera den här gången är en Quintero Favoritos som är en petit robusto till storleken. Jag har puffat några Favoritos tidigare och även några andra cigarrer från Quintero som Brevas, Panetelas och Nacionales. Generellt sett tycker jag Quinteros cigarrer är prisvärda men de kan naturligtvis inte jämföras med dyrare kubanska cigarrer.

Quintero Favoritos

quintero favoritosquintero favoritos head
[twocol_one]

Detaljer:

Format: Petit Robusto
Längd: 4,5
Ring: 50
Röktid: ca. 50 min
Styrka: Mild
Smak: Mild-Medium
Pris: 31 kr
[/twocol_one][twocol_one_last]

Tobak:

Ursprungsland: Kuba
Inlaga: Kuba
Omblad: Kuba
Täckblad: Kuba
[/twocol_one_last]
[divider_flat]

Innan jag tänder cigarren

När jag tar en titt på cigarrens konstaterar jag att täckbladet ser bra ut. Det är fint och lätt oljigt men det är lite ”knotigt” under täckbladet. Cigarren känns relativt välfylld utan svampiga eller hårda punkter.

Första tredjedelen

När sedan cigarren är tänd och jag tagit ett par puffar känner jag en nötaktig smak, där finns också smak av kaffe med i bilden likväl som en aningen choklad. Cigarren brinner bra men avger här inte så mycket rök som jag skulle önska, men det blir kanske bättre. Askan är ljusgrå och något flikig och den hänger kvar bra.

Andra tredjedelen

Väl inne på den andra tredjedelen tillkommer en viss pepprighet som ger cigarren lite karaktär. Jag hittar också toner av någon ört i det här läget. När jag kommit till ungefär halva cigarren så trillar askan av. Cigarren brinner någorlunda jämt och bra. Nu konstaterar jag dock att täckbladet spricker lite framför gördeln, vi får se vad det gör för den sista delen.

Sista tredjedelen

Den pepprighet jag talade om tidigare tilltar här något och jag kan även känna av en aningen hö eller gräs. Smaken av kaffe har avtagit likväl som den lilla smaken av choklad som fanns tidigare. Jag upplever nu cigarren som fylligare och den avger mer rök. Nu brinner den dock något ojämt vilket jag härleder till sprickan i täckbladet. Cigarren levererar ytterligare något mer peppar och jag tycker mig även känna en aningen smak av läder eller trä. Här bestämmer sig cigarren för att plötsligt slockna men jag tänder upp den igen. Nu dyker ytterligare en spricka i täckbladet upp men det går att puffa klart cigarren.

Sammanfattning

Det här är en trevlig cigarr som ligger i ett prisläge som gör att de flesta kan unna sig en kubansk cigarr utan det kostar allt för mycket. Eftersom cigarren även är mild till styrka och mild-medium i smak bör den kunna fungera även för den som är ovan cigarrökare. Formatet i sin tur gör att man får en hyfsad puffstund utan att det för den delen drar ut på tiden. Med tanke på priset borde cigarren även fungera som bjudcigarr utan att man för den sakens skull blir ruinerad. Jag tycker det är en bra och prisvärd cigarr som passar in vid enklare tillfällen och den får en trea i betyg av mig.

Quintero Favoritos

Mitt betyg: 

3 / 5 stars      

Lämna ett svar

Fyll i svaret på talet: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.