La Flor Dominicana är ett cigarrmärke som jag har begränsad erfarenhet av. Jag har bara puffat ett par av deras cigarrer tidigare. För att bredda min kännedom om den här tillverkaren har jag valt att den här gången recensera en La Flor Dominicana Factory Press IV. Den här cigarren har en utmärkande boxpress som gör att cigarren är rektangulär vilket i sig är intressant och den har en respektabel storlek. Jag har tidigare puffat cigarrer som är boxpressade, men inte så här utmärkande rektangulärt utan de har haft en mer eller mindre tydlig rundning trots boxpressen.

La Flor Dominicana Factory Press IV

la flor dominicana factory press IVla flor dominicana factory press_IV 2
[twocol_one]

Detaljer:

Format: Toro Gordo
Längd: 6,5
Ring: 60
Röktid: ca. 1 tim 30 min
Styrka: Medium – Full
Smak: Medium
Pris: 149 kr
[/twocol_one][twocol_one_last]

Tobak:

Ursprungsland: Dominikanska republiken
Inlaga: Dominikanska republiken
Omblad: Ecuador
Täckblad: Mexiko
[/twocol_one_last]
[divider_flat]

Innan jag tänder cigarren

När jag tar en närmare titt på cigarren så ser jag ett fint slätt och lätt oljigt täckblad som inte har några synliga vener. Cigarren känns välkonstruerad och jämt fylld. När jag luktar på den känner en svag doft av vad tycker är mörk choklad. När jag tar ett torrdrag smakar det lätt av kakao och en aning hö. Draget är bra utan att vara för lätt i mitt tycke.

Första tredjedelen

Cigarren har en kraftfull början i de första puffarna. Jag känner tobakssmak, ceder, mörk choklad och toner av kaffe. Efter 1 cm avtar styrkan en del och jag tycker mig känna lite smak av marsipan. Cigarren brinner bra men en aning snett, dock tycker jag det är acceptabelt. Den avger också rejält med rök och askan är vitgrå, tät och fin. En smak av vanilj dyker upp men den försvinner ganska snabbt igen.

Andra tredjedelen

Nu har branden rätat till sig och cigarren brinner rakt och fint. Tonerna av mörk choklad, ceder och kaffe framträder mer tydligt nu och kroppen känns här som full. En svag aning av vitpeppar framträder också. Chokladtonerna minskar något samtidigt som smaken av kaffe ökar. Även cedersmaken är tydligare. I slutet av den här delen tonar smakerna ner och blir mer subtila samtidigt som styrkan ökar något.

Sista tredjedelen

Nu tonar smakerna ner ytterligare, cedern känns dock relativt tydligt fortfarande och antydan till peppar finns kvar. Här dyker det upp lite marsipan igen. En mer ren tobakssmak infinner sig nu och pepprigheten tilltar något. Så börjar cigarren att brinna något snett igen, men efter en stund rätar den upp sig igen. Nu kan jag också känna något örtliknande i bakgrunden. Mot slutet tilltar smaken av vitpeppar ytterligare.

Sammanfattning

Hade den här cigarren levererat lika bra den sista tredjedelen som den gjorde de första två tredjedelarna hade den fått en 4 av mig i betyg, nu får den 3,5. Jag tycker dock det var en god cigarr som var relativt välbalanserad och med bra dynamik. Sett till hela upplevelsen vill jag säga att cigarren har en medium kropp och en styrka som ligger på medium-full. Tänk på att du behöver ca. 1,5 timme för att kunna njuta av hela den här cigarren. Ingen snabbpuff med andra ord.

La Flor Dominicana Factory Press IV

Mitt betyg: 

3.5 / 5 stars      

Lämna ett svar