Nu har jag varit med om min första blindprovning av en cigarr. En medlem på Cigarrprat.se erbjöd mig att delta i detta och jag tyckte det lät spännande. Jag funderade så klart på hur pass bra jag skulle klara detta då det finns en mängd cigarrer jag aldrig provat. Blindprovningen gick ut på att vi skulle beskriva cigarrens olika egenskaper samt naturligtvis de smaker vi kunde hitta. Sedan skulle vi gissa vilket land cigarren kommer ifrån, vilket märke den har och även modell. Vi fick även gissa ålder på cigarren. Resultatet av min upplevelse ser ni här nedanför likväl som det rätta svaret.

Blindprovning av cigarr

blindtest cigarr

Innan jag tänder cigarren

Som jag ser det så bör det vara en Petit Corona jag ska prova. Cigarren har ett mellanbrunt täckblad där det finns synliga vener och den har en lätt boxpressning. Den ser helt ok ut i mina ögon.

Cigarren känns välkonstruerad och relativt välfylld, men det finns en viss svampighet i höjd med där gördeln brukar sitta och tyder på att cigarren är underfylld där. När jag luktar på cigarren känner jag en lukt som påminner mig om någon lagrad ost, vilken kan jag dock inte avgöra. Torrdraget har en smak av torrt hö tycker jag och draget verkar bra.

Första tredjedelen

Det första intrycket ger mig associationer av att det är en kubansk cigarr och jag tycker mig känna igen den. Det jag känner är smak av lite trä och örter och en viss kryddighet finns också med, samt något subtilt som jag inte kan placera. Jag hittar också en liten aning av sötma. Nu framträder också något som jag vill säga är floralt-örtigt. Cigarren brinner bra så här långt och den ger ifrån sig bra med rök. Askan är gråmelerad mot det mörkgrå hållet. Smaken tycker jag här är medium-full och styrkan liger någonstans runt medium.

Andra tredjedelen

Här blir cigarren något rundare i smakerna och nu tycker jag mig hitta en aning smak av torkade fikon också. Här slocknar cigarren nästan vilket gör att jag får hjälpa till lite med tändaren för att den inte ska slockna helt. Nu tilltar kryddigheten tycker jag och en viss fruktighet visar sig i bakgrunden. Nu brinner cigarren bra igen och askan ser ut som tidigare.

Sista tredjedelen

Här tycker jag smakerna bli något mjukare och mer subtila men jag får ännu en gång hjälpa till lite med tändaren för att cigarren inte ska slockna. Nu tycker jag smaken börjar dra lite mot läder och här dyker även en aning peppar upp. De andra smakerna avtar här något samtidigt som smaken av peppar, vitpeppar skulle jag nog tro, ökar lite. I höjd med var gördeln brukar sitta fram till slutet brinner cigarren snett vilket jag tror har att göra med den svampighet jag kände där innan jag tände cigarren.

Sammanfattning

Som jag skrivit tidigare så brinner cigarren bra förutom vid tre tillfällen. Den ger ifrån sig relativt bra med rök. Askan är melerad och grå till mörkgrå samt något flikig. Cigarren har en relativt bra balans tycker jag. Jag gissar att cigarren är från 2010-2011 och den skulle nog bli lite bättre om den får ligga till sig något år till kanske. Den har också en viss dynamik men inte något jag blir direkt exalterad av.

Röktiden för cigarren landade på ca. 1 timme och jag lade ifrån mig den när det återstod ca. 2 cm. Jag tycker cigarren var helt ok och den hade en smakprofil som jag gillar. Det känns som jag rökt denna förut. Min gissning är att det är en kubansk cigarr och att det är en ”Partagas Mille Fleurs” från 2010-2011.

Rätt svar:
Cigarren var kubansk och en ”Partagas Petit Coronas Especiales” från 2013 så jag var inte helt ute och cyklade tycker jag.

Mitt betyg: 

3 / 5 stars      

Lämna ett svar

Fyll i svaret på talet: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.