Japp, jag har fått upp intresset även för pipor nu.

Likväl som jag länge varit fascinerad av cigarrer så har jag även varit nyfiken på pipor. När jag var liten rökte farsan pipa en period och jag minns att jag tyckte det luktade så gott. När jag blev lite äldre började jag röka cigaretter vilket kanske inte var så smart i sig, men när jag var runt 19-20 så hade jag en kompis vars bror rökte pipa. Där fick jag flera tillfällen att prova på något stopp då och då, men då var det halsbloss som gällde, och det var inte så angenämt kan jag säga. Dock tyckte jag ändå att det verkade vara ett trevligt ”pyssel” att hålla på och röka pipa, så jag köpte en billig majspipa. Tobaken jag använde var Borkum Riff Whiskey som jag tyckte luktade gott, men halsblossen gjorde att jag aldrig riktigt fastnade för pipan och övergav den därmed efter ett tag.

Med den ökade cigarrökningen och förståelsen över att inte dra halsbloss utan bara smaka på röken i mun så har jag insett att jag bör ge pipan en ny chans. Jag tycker fortfarande att det är ett trevligt ”pyssel” att röka pipa, och nu när jag röker på ett annat sätt så har en ny värld öppnat sig vad det gäller piprökning. Nu är det plötsligt angenämt att röka ett stopp och med den stora mängd av olika sorters tobak och mixturer som finns så finns det väldigt mycket att upptäcka.

Från att inte ha ägt en endaste pipa så har jag nu inom en vecka köpt två pipor. Att det blev så får jag nog beskylla de hängivna pipfantasterna på cigarrprat.se för. Cigarrprat.se är forumet som jag hängt på ett tag och som har massor av trevliga och hängivna cigarrfantaster, och pipfantaster. Efter att ha snokat runt ett tag på pipavdelningen så blev jag riktigt inspirerad av alla fina och intressanta pipor, som är något helt annat än den majspipa jag hade i unga år. Efter att ha kollat upp några tobakshandlare insåg jag att nya pipor av god kvalitet inte är billiga. Efter att ha snokat runt lite mer på forumet kunde jag konstatera att det finns en rätt stor begagnatmarknad för pipor och att man kunde få tag i kvalitetspipor i bra skick för en hyfsad peng.

Efter att ha skaffat mig en liten bild av vilka märken som ses som godkvalitet så dök jag huvudstupa in på Tradera för att se vad som fanns tillgängligt. Jag hittade ganska snabbt en auktion på ”Savinelli de Luxe Milano” med modellnummer 4012 som jag fastnade för. Jag bestämde mig för vad mitt maxbud fick vara och kastade mig in i auktionen. När auktionen var slut hade jag vunnit den och hade 15 kr kvar till mitt maxbud. Det var första pipan! Två dagar efter detta så går jag in på Tradera igen, sporrad av auktionen två dagar tidigare. Hittar den här gången en auktion på en ”Stanwell 66” i bra skick med lågt högsta bud och kort tid kvar som jag gillade. Lade lite halvt på skoj ett bud och ett rätt lågt maxbud då jag inte hade några större förväntningar på att vinna auktionen. När auktionen är slut konstarerar jag lite smått förvånad att jag vunnit auktionen med i mitt tycke ett lågt bud.

Nåväl, nu har jag fått hem båda piporna och känner mig nöjd med mina köp. Jag har även rökt några stopp i dem och de röker bra tycker jag. Nu återstår en stor upptäcktsfärd bland all piptobak som finns och jag är övertygad om att den färden blir lika angenäm som färden i cigarrens värld.

Här nedanför kan ni se lite bilder på mina pipor.

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Martin Horak

  Trevliga pipor ..

  Jag har också läst lite om pipor och vi får se om jag provar eller inte.
  Hoppas du även kommer recensera eller tipsa om olika tobaksblandningar till piporna.

  1. Stefan Johansson

   Ja, jag är nöjd med dem. 🙂
   Jag tycker du borde prova! Perfekt när man inte har tid för en cigarr. Ett stopp avnjuter du på ca. 15 minuter.

   Jodå, det kommer att komma recensioner också, utifrån min brist på erfarenhet, så det blir inga proffsrecensioner. 🙂

Lämna ett svar

Fyll i svaret på talet: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.