För ca. 10 månader sedan försökte jag mig på att puffa pipa. Detta försök pågick i ca. 1 månad och jag fann det då inte som ett godtagbart komplement till cigarrpuffandet, som var en av anledningarna att jag provade detta med pipa. De pipor jag köpte då sålde jag vidare då jag tänkte att det in blir något mer pippuffande för min del.

Puffa pipa

Nu har jag gett mig på ett nytt försök med att puffa pipa, framför allt för att ha ett alternativ till cigarrpuffningen för kortare puffstunder. Jag är ute efter att kunna ha en njutningsfull puffstund utan att behöva sätta av 30-40 minuter som de mindre cigarrerna tar att puffa. Detta för att vi går mot höst och vinter och det klimat vi har inbjuder inte till några längre puffstunder under de här årstiderna och jag puffar inte inomhus. Jag har också blivit inspirerad av några medlemmar i cigarrsällskapet som även puffar pipa utöver cigarrer.

Eftersom jag sålde de pipor jag hade tidigare så blev det till att införskaffa en pipa igen. Den här gången föll valet på en ny pipa tillverkad av polsk pipmakare vid namn Mr. Brog. Det blev Mr. Brogs pipa modell nummer 81 som du kan se på bilden här nedanför.

pipa brog 81

Flera pipor

Tobaken jag köpte först var den hederlige gamla Greve Gilbert Hamiltons blandning. Efter några dagar fick jag ett par samples av Pierre i cigarrsällskapet. Den ena tobaken var Sutliffs Academy och den andra var McClelland Dominican Glory. Under tiden han jag även vinna en auktion på Tradera med tre pipor. Piporna som ingick i auktionen var en Bonzo De Luxe, en Bruyere Garantie och en Allwetter som tydligen är en tysk jaktpipa. Piporna tros vara från 60-talet och är enligt min bedömning i bra bruksskick. Bild på piporna ser du här nedanför.

pipor tradera

Jag har även varit en sväng till Mellgren´s Fine Tobacco och köpt samples av tre sorters piptobak. Det blev tre samples från G. L. Pease, JackKnife ready rubbed, Lagonda och Robusto. Jag skulle vilja hitta en piptobak som påminner om cigarr i smak och som jag gillar. Här tycker jag att jag hittat rätt med G. L. Pease Robusto. En mycket god och relativt stark tobak med en aning sötma. Den har en smak och fyllighet som påminner om en medelgod cigarr tycker jag. Dessutom har jag fallit för Sutliffs Academy som jag fick av Pierre och som är lite mildare men något sötare än Robusto.

Kontentan av detta är att jag tycker mig ha förstått tjusningen med att puffa pipa nu och att jag kan få trevliga och njutningsfyllda puffstunder även med pipa. Med detta lär det dyka upp något mer inlägg som handlar om piprökning kan jag tänka.

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Andreas Lundskog

  Hej Stefan,
  Är det något jag lärt mig om piprökning så är det definitvt att ha tålamod. Det tar förhållandevis lång tid för att få tekniken rätt. Därför är jag imponerad av att du gjorde ett försök till.

  1. Stefan Johansson

   Hej Andreas!

   Jag tror nog att du har rätt i det Andreas. Nu tycker jag att jag fått någorlunda koll på tekniken med att stoppa pipan och få det att fungera hyfsat under puffningen.

   Jag tror fortfarande att pipa kan ge mig någonting i utbyte. Om jag ska vara ärlig mot mig och mot piprökningen så är det inte mer än rätt att det får en chans till. 🙂

  2. Stefan Johansson

   Btw, säljer ni samples/smakprov av piptobak? Jag tycker det är bra om jag kan slippa köpa en hel burk för att sedan kanske konstatera att jag inte gillar den.

Lämna ett svar

Fyll i svaret på talet: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.