Götheborgs Cigarrfestival 2013

Då har den årliga cigarrfestivalen i Göteborg passerat. Årets cigarrfestival genomfördes vid Oakleys restaurang på Tredje Långgatan 16 och det puffades som sig bör en massa cigarrer under dagarna tre. Arrangör var som vanligt Götheborgs Cigarrsällskap och flera av sällskapets sponsorer deltog i cigarrfestivalen.

Cigarrfestivalens dag 1

Under den första dagen hölls det två cigarrprovningar med tillhörande föredrag. Under dessa provningar njöt deltagarna av goda cigarrer, gott dricka som rom och och kaffe, tilltugg i form av god choklad m.m.

Som medlem i cigarrsällskapet hade jag under cigarrfestivalen anmält mig till tjänstgöring som värd och ett av mina pass inföll under den första dagens första föreläsning/provning.

Cuba – Cigarrens hemlandcuba

Den första föreläsningen/provningen hade titeln ”Cuba – Cigarrens hemland”. Föredragshållare var William Kilander som besitter en stor kunskap om Cuba och cubanska cigarrer efter alla hans resor till Cuba. Under denna föreläsning/provning assisterade jag och Albin William, vilket gjorde att även vi fick prova det goda som serverades. Tyvärr fick jag avstå romen då jag hade tagit bilen in till stan, men cigarren som var en Trinidad Coloniales avnjöts samt den choklad, som levererats av Sweets’n Cigars, och det Montecristo-kaffe som serverades. Av Trinidad har jag bara provat ett fåtal cigarrer av tidigare och hade egentligen ingen uppfattning om märket sedan tidigare. Denna Trinidad Coloniales som var från slutet av 2012 om jag minns rätt var dock något som jag gärna puffar igen, den var riktigt god tycker jag.

Rom och cigarr – Den klassiska kombon

Den andra föreläsningen/provningen denna dag hade titeln ”Rom och cigarr – Den klassiska kombon”. Denna föreläsning hölls av Andreas Lundskog, Brobergs Tobak samt Mikael Lundén, Angostura Rum. Jag deltog inte själv i denna provning men vad jag förstod av de andra deltagarna så var de ordentligt nöjda med denna föreläsning/provning.

Under denna första dag av cigarrfestivalen kunde vi även njuta av ett fint väder. Själv fick jag avsluta dagen vid strax efter 15:00 då jag hade andra saker jag fick prioritera resten av dagen. Cigarrfestivalen fortgick dock till sena kvällen.

Cigarrfestivalens dag 2

Denna cigarrfestivalens andra dag bjöd på lite sämre väder men jag tror inte det gjorde någon skillnad för de riktigt intresserade. För min egen del hade jag inget värdpass denna dag, men jag gjorde ett besök mellan klockan 16:00 – 19:00 för att träffa trevliga människor och puffa ett par goda cigarrer.

Svenska cigarrer – Världens utmaningsvenska cigarrer

Den första föreläsningen/provningen denna dag hade titeln ”Svenska cigarrer – Världens utmaning” och denna hölls av Mikael Olsson som driver Landskrona Tobak. Mikael är något så ovanligt i Sverige som tobaksodlare. Han har 700 st. tobaksplantor på sin odlingslott som sedan blir hans egen cigarr Landskrona 600. Trots att det är en ytterst begränsad upplaga så provades nämnda cigarr av deltagarna samtidigt som han berättade om sina äventyr som cigarrfabrikör.

Davidoff Nicaraguadavidoff nicaragua

Dagens andra föreläsning/provning gick under namnet ”Davidoff Nicaragua” och hölls av Andreas från Brobergs Tobak. Davidoff har sitt ursprung på Kuba men har de senaste 24 åren producerat sina cigarrer i Dominikanska Republiken, men har nu tagit ytterligare ett steg i sin cigarrproduktion till Nicaragua. Den cigarr, ”Davidoff Nicaragua” som provades under festivalen var vid tillfället exklusiv i Europa då den ännu inte hade släppts på den europeiska marknaden. Till detta serverade Andreas en genomgång av Davidoffs historia och utveckling.

Kombinera öl och cigarrercarl lokrantz

Föreläsning/provning nummer tre denna dag hade titeln ”Kombinera öl och cigarrer” och denna hölls av Carl Lokrantz som driver Botlshop.se. Denna provning innehöll tre stycken öl samt tre cigarrer. Carl använde följande kombinationer under sin provning:

 • Madurocigarr och porter/stout
 • Cigarr med Conneticut täckblad och veteöl
 • Kraftfull cigarr från Honduras med en ale

Om jag minns rätt var cigarrerna ”La Flor Dominicana”, men jag minns inte märket på ölen. Provningen gick ut på att utforska grundkaraktärerna hos både öl och cigarr och att hitta kombinationer som är extra gynnsamma. Två av mina grannar och en jobbarkompis till en av dem deltog och jag uppfattade det som att de var riktigt nöjda. För min egen del avslutade jag dagen strax efter 19:00 vilket gjorde att jag klarade mig från regnet som kommer senare under kvällen.

Cigarrfestivalens dag 3

Denna dag visade sig vädret från sin bättre sida igen med strålande solsken och riktigt gott väder hela dagen och kvällen. Denna dag hade jag dagens första värdpass vilket gjorde att jag var på plats strax efter 11:00. En viss förvirring uppstod då jag var ensam där och möbleringen av restaurangbord var annorlunda än dagen innan och loungemöblerna var borta. Ingen ansvarig var på plats och den andra som skulle vara där var inte heller på plats. Dock dök ansvarig och några andra medlemmar upp och efter en gemensam insats så fick vi ordning på möblemanget. Loungemöblerna var inburna i restaurangen visade det sig.

Från frö till askafrån frö till aska

Denna föreläsning/provning som gick under namnet ”Från frö till aska” var endast öppen för tjejer och de var sju stycken som deltog. Ännu en gång var det den gode Andreas från Brobergs som höll i provningen. Andreas serverade lite grundkunskaper inom cigarrpuffandet likväl som personliga val av cigarr och vad som kan vara bra att kombinera cigarren med. Deltagarna fick också en kort sammanfattning av hur en cigarr kommer till. Självklart fanns det också möjligheter att ställa frågor. Till cigarren serverades ett glas Cava.

Cigars & coffee, what workscigars coffee

Chris Solomou från Mellgren´s Fine Tobacco höll i denna proving som hade titeln ”Cigars & coffee, what works”. Titelns utformning skvallrar om att denna föreläsning/provning hölls på engelska av Chris. Chris serverade flera olika sorters premiumkaffe och till detta puffades en medelfyllig kubansk cigarr (en Bolivar av något slag har jag för mig). Tanken med provningen var att komma fram till vilket kaffe som passar bäst med en cigarr.

Cigarrer + portviner = sant

Som rubriken säger så hade denna föreläsning/provning titeln ”Cigarrer + portviner = sant”. Denna föreläsning/provning hölls av Göran Runberger som är medlem i Götheborgs Cigarrsällskap. Göran höll en liknande provning under cigarrfestivalen 2012 som fick toppbetyg och därför finns den med även i år. De portviner Göran hade med sig var Ruby, Tawny och Vintage port och det söta starkvinet Montilla. Till detta bjöds det på två stycken väl anpassade cigarrer, den ena en kuban, San Cristobal – El Principe och den andra, en cigarr från Honduras, Flor De Selva – Barroco Maduro Torpedo.

…vi ska kalla dem Cohibacohiba

Dagens fjärde föreläsning/provning höll William Kilander i och den handlade om de kubanska premiumcigarrerna Cohiba. Cigarren som avnjöts under denna provning var en Cohiba Siglo IV, som tillsammans med god rom, Santero (11 år) och Seleccción de Maestros (flerfaldigt prisbelönt), god choklad samt Cohibas eget kaffe gjorde smaklökarna glada. Under tiden detta avnjöts berättar William historien om världens mest mytenomspunna cigarrmärke Cohiba.

Padrón – en historisk översiktpadron

Den sista föreläsningen/provningen under cigarrfestivalen hölls av Konrad Kallio från Mellgren’s Fine Tobacco och hade titeln ”Padrón – en historisk översikt. När det gäller Padrón så är det få som vet mer om detta än Konrad. Under ca. en timme berättar Konrad den fantastiska historien om Jose Orlando Padróns äventyr som cigarrtillverkare. Jose startade tillverkning av cigarrer redan i mitten på 60-talet. Deltagarna får under tiden prova en från Nicaragua direktimporterad cigarr exklusivt för denna provning. Denna cigarr finns inte tillgänglig i Europa annars. Drickat som bjöds under denna provning var även här rom.

Cigarrauktion

Klockan 17:00 denna dag hölls det en cigarrauktion där mycket spännande auktionerades ut. Det auktionerades ut cigarrer av olika märken och ålder, humidorer, cigarrverktyg och en del kuriosa gick även det under klubban. Budviljan hos deltagarna var det inget fel på och allt såldes (har jag för mig).

cigarrauktion

Supén

Som sig brukar avslutades cigarrfestivalen med en trevlig och mycket god supé. Som förrätt serverades Serranoskinka med semitorkad tomat, rostade pinjenötter och hyvlad parmesan. Varmrätten bestod av Grillad flankstek med potatiskaka smaksatt med chevreost samt rostade sommarprimörer och rödvinsås. Som efterrätt serverades Vit chokladpannacotta med vaniljsmak och hallonkompott. För egen del avnjöt jag en CroMagnon Cranium till desserten och den här kraftfulla och smakrika cigarren kompletterade verkligen chokladpannacottan och hallonkompotten. En mycket värdig final på tre mycket bra dagar tycker jag!

supe

Bilderna är lånade från Götheborgs Cigarrsällskaps Facebooksida och där finns ytterligare bilder att beskåda.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Eric Perez

  Gott att höra om dina upplevelser under Cigarrfestivalen. Du tycks verkligen ha njutit fullt ut.

  1. Stefan Johansson

   Hej Eric! Ja, jag njöt verkligen av årets festival. Jag tycker den var riktigt bra.

Lämna ett svar

Fyll i svaret på talet: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.